Otse põhisisu juurde

Saksa kooli 5. klassile: eesti keele tund

Kolmapäeval viisin läbi eesti keele ja Eesti tunni siin Bayerimaal oma koolis 5. klassile. Nüüd oskavad väiksed eesti keeles rääkida!*
*loodetavasti. Mõte teha eesti keele tund 5. klassidele tuli mul kusagil detsembris. Küsisin õpetajalt luba, kas ma võin millalgi eesti keele tunni teha, lubas. Ettevalmistusi esitluse jaoks tegin juba nädalate eest, päev ennem oli viimane suur pingutus. Selleks oli PowerPoint'i esitluse koostamine.
Olen rõõmus ja uhke, et Eestil on nii ilus ja põhjalik "Ma armastan Eestimaad" bärand. Nimelt kodulehelt brand.estonia.eu leiab kogu vajaliku info, logod, esitluste põhjad, kõrge kvaliteediga pildid ja kõiksugused kirjeldused Eesti brändi esitlemiseks välismaal. See on meeletult hea tugi Eesti riigi poolt Eesti esitlemiseks välismaal.
Leidsin ka internetist saksa keeles peamised asjad, mida eesti keele kohta teadma peab. Selleks on üks tore blogi estland-inside-sprache.blogspot.de. Lisaks plaanisin ka kasutada Eesti kohta juba eelnevalt valmis tehtud esitlust.
Esitluse viisin läbi 3 tunni ajal 5.d klassis, mis on ainult tüdrukute klass. Mõtled küll, et 5. klass - need on kindlasti "hullud" ja ei kuula üldse. Vastupidi - see oli suurepärane publik. Kõik kuulasid ilusti ja tegid vajadusel kaasa. Saksamaal on tore see, et kui sa midagi küsid, siis kõik, kes vähegi vastust teavad, tõstavad ka käed. Esitlusega läks umbes 60 minutit aega.
Esmalt rääkisin Eestist, kui suur see on, kus asub jne. Seejärel asusime keele kallale. Esmalt keelkonnast,seost läti ja leedu keelega ja murretest Eestis. Teooria poole pealt seletasin neile meie 14 käände süsteemi, mis on üsnagi keeruline võrreldes saksa keele 4 käändega. Seejärel andsin ülevaate erinevast sõnade kõlast: pehme ja tugev kaashäälik. Ja muidugi tähtsamad laused ja sõnad eesti keekes. Lõpetuseks olin otsinud välja keerulisemad laused ja üritasime koos neid hääldada. Iga slaidi ääres oli pilt Eestist, mille kohta ütlesin ka paar lauset, et oleks põnevam ja saaks ka natukene lähemalt Eestiga tuttavakas.
Peale esitlust laulsid õpilased Sepapoisse Eesti keeles. Nimelt varasemalt ühes muusika tunnis õpetasin neile seda. Nad laulsid seda nii perfektselt, et kui seda filmida ja YouTube riputada, siis ei arvakski ära, et tegemist on välismaalastega.

Kõikidele vahetusõpilastele välismaal soovitan soojalt teha eesti keele tund ja kasutada abi "Ma armastan Eestimaad" brändist. Vabalt võib ka minu poolt koostatud materjale kasutada.

Eesti keele esitlus. Kasutatud tekst.
Tervitusega Bayerimaalt!

Foto allikas: photos.visitestonia.com

Populaarsed postitused sellest blogist

Lihtsaim lahendus: kuidas lahendada rubiku kuubikut?

Soovitan kõigile uueks hobiks Rubiku kuubikut! Rubiku kuubiku lahendamine algajatele: lahendus, mida ma ise ka kasutan Õpetus Kolmevärvilisi nimetan nurgaklotsideks ja kahevärvilisi servaklotsideks (-tükkideks). Jätan vahele esimese korruse kokkuehitamise õpetuse. Loodan ja usun, et selle ülesande lahendamine pole just liiga raske ning ajude pingutamine toob häib tulemusi. Lisaks saab selle pingutuse käigus tuttavaks kuubiku siseeluga, mis edasisteski tegevustes kasuks tuleb. Veel võtan vabaduse alustada valgest küljest, sest ise keeran ka esmalt just valge tahu kokku. Ehk meil on selline olukord: Pange tähele, et koos on nii valge tahk kui ka seda piiravad ääred. Järgmisel sammul on ülesandeks kokku saada teine korrus. Teine korrus nurgatükke ei sisalda. Teise korruse servaklotsid võivad asetseda alumises kihis, juba teisel korrusel, kuid vales kohas või valet pidi või ka õiges kohas ja õiget pidi. Igatahes on vaja nende kahevärviliste servaklots

Kogu tõde sponsorlusest: Kuidas tegelikult toetajate otsimine käib?!

Toetajate otsimisel on mitmeid häid nippe ja viise, kuidas ajas kokku hoida ja parim tulemus saavutada. Alustada tuleb iseendast. Kuidas mina seda tegin? Vahetusõpilaseks sain minna tänu YFU stipendiumile ja toetajatele, kes aitasid mul selleks vajavat raha leida. Lisaks sain 1600€ rohkem, kui vahetusaasta maksis. Kuidas ma selle saavutasin? Minu jaoks on toetajate otsimine ja sponsorlusega tegelemine väga põnev, sest mulle meeldib välja mõelda uusi lahendusi, kuidas efektiivsemalt leida toetajaid, koostööpartnereid.  Samuti on põnev helistada ja ettevõtjatega kohtumistel käia. Toetajate otsimine koosneb mitmest osast. Mina jagan kogu protsessi kolmeks: ettevalmistus, aktiivne otsimine, lõpptulemus. Nüüd kõigest lähemalt. Ettevalmistus toetajate otsimiseks Rudolfi moodi Käisin YFU toetajate otsimise koolitusel Tallinnas, mis oli superhea. Kiidan korraldajaid. See andis väga hea eelduse ja valmiduse toetajate otsimise alustamiseks. Samal päeval sain ma ka kokku oma ment

Kaardimängu sõpradele: huvitav kaardimäng kanasta

08.09 õhtul mängisime isa, õe ja õe sõbraga kanastat.  Õhtul mängisime isa, õe ja õe sõbraga kaarte. See on tore Saksa traditsioon mängida perega õhtuti kaarte. Mänguks oli Kanasta. KANASTA Kanasta kodumaaks on Uruguai (canasta = hispaania keeles korv). Mängu sünniajaks peetakse kahekümnenda sajandi neljakümnendate aastate algust. Kanasta reeglid